FŰTÉS KLÍMÁVAL

 

Lehet-e villamos árammal gazdaságosabban fűteni mint gázzal? IGEN

A klímával fűtés nem új keletű dolog, de igazán csak a tavalyi évben lendült fel a kereslet iránta, mikor már már pánikhangulat tört ki az elzárt gáz miatt. A mai klímaberendezések sok helyen már teljesen átvették a fűtés irányítását gazdaságosabb, költséghatékonyabb tulajdonságai miatt. Nagyon sok hétvégi házban, melléképületekben próbálták ki eleinte, napjainkban a klímák fűtési funkcióját irodaházakban, plázákban családi házakban alkalmazzák. Hazánkban továbbra is a gáz alapú fűtés a legelterjedtebb, de egyre többen keresik az alternatívákat. A megújuló energiaforrások használatával rengeteget lehet spórolni, ám telepítési és beszerzési költségei miatt sokan fordulnak az elektromos áram adta fűtési lehetőségek felé.

Hogyan tud gazdaságosabb lenni mint a gáz?

Csak olyan megoldás lehet gazdaságosabb, ami kevés befektetett energiát igényel, ámde ennek többszörösét adja vissza! A légkondicionáló berendezések pont ezt teszik hűtéskor. évtizedek óta tudjuk, használjuk. Egy kis fejlesztéssel, egy apró szerkezettel pedig az eddig csak hűtő klímák, hűtő-fűtő klímákká váltak, így meg is lett a megoldás a gáznál gazdaságosabb fűtési alternatívára. A működési elv a következő, míg hűtéskor a hőmennyiséget a hűtött térből a külvilág felé szállítja a készülék, addig fűtéskor ez a folyamat megfordul, és a hőmennyiség szállítása a külső térből a belső térbe történik. Mivel télen sokszor 0 °C alatti a külső hőmérséklet (ahonnan a hőelvonás történik) és az esetek többségében 22 °C körüli a helység ahová a hőt szállítjuk, ezért nem minden klíma berendezés képest ezt a feladatot ellátni. így a ki-bekapcsolós, azaz on/off készülékek inkább csak tavaszi – őszi időszakra alkalmasak, az inverteres gépek azonban nagy segítséget nyújthatnak a keményebb teleken. Működési tartományuk szerint az on/off készülékek általában + 5°C és +45°C közötti intervallumon belül használhatóak, az inverteresek pedig akár -20 °C fokos külső hőmérséklet mellett is tudnak működni. A komolyabb klímaberendezések, melyek inverteres technológiával dolgoznak, 1 kW villamos áramból, kb 4-5 kW-os fűtési energiát képesek produkálni. Ezek a berendezések, nem ritkán AA energiaosztályba tartoznak. Természetesen minél szélsőségesebbek a viszonyok, azaz minél nagyobb a hőmérsékletbeli eltérés a klíma két végén a készülék jósági foka (COP értéke) annál alacsonyabb lesz.

Hogy mi az a COP?

Az EER-t Magyarországon hűtési jóságfoknak a COP-t fűtési jósági foknak nevezzük Ez egy ipari szabvány amely azt mutatja meg, hogy a légkondicionáló berendezés az energia leadását (amely BTU/h-ban vagy kW-ban van megadva)adott elektromos energia felvételnél milyen hatékonyan végzi Az EER a hűtőteljesítmény, a COP a fűtőteljesítmény és az elektromos felvétel hányadosa. Megegyező hűtőteljesítményű vagy energia felvételű berendezéseknél a nagyobb EER illetve COP számmal rendelkező készülék a gazdaságosabb. Az EER/COP az egyik legfontosabb jellemzője a légkondicionálóknak. Teljesen érthetően ez azt jelenti, hogy pl. mikor egy elektromos radiátor 2 kW-on üzemel akkor a fűtőteljesítménye és az elektromos energia felvétele is 2 kW azaz a COP=1 Ugyanakkor egy 1 kW elektromos energiát felhasználó klímakészülék aminek a EER/COP mutatója 3,5/4 akkor ezzel a felvett elektromos teljesítménnyel 3.5 kW hűtőteljesítményt illetve 4 kW fűtőteljesítményt ad le. A készülékek műszaki leírásában mindig megtaláljuk a COP és EER adatokat, ám az itt közölt értékek pillanatnyi adatok, amit a legmegfelelőbb körülmények között mértek. általában elmondható, hogy amelyik gép hűtőteljesítménye elegendő a helységünk lehűtésére, annak a fűtőteljesítménye is megfelelő lesz. Fűtés közben ugyanis a bevitt munka növeli a leadható fűtőteljesítményt (hűtés közben ezt le kell adnia).

A klímás fűtés, előnyei:

  • Költséghatékonyabb működtetés más fűtési módszerhez képest
  • Kevesebb beruházási költség
  • Nyári időszakban lehűti lakásunk
  • Szervizelés szempontból gyorsabb
  • Azonnal meleg érzetet biztosít a klíma fűtése.

Miért előnyösebb még a klíma fűtési funkcióban használata?

A klímaberendezés beltéri egységéből távozó meleg levegő (45-53 C) sokkal hamarabb komfort érzetet biztosít a szobában tartózkodó emberek számára, mint a radiátoros fűtőtestek vagy akár a padlófűtés. A klíma fűtéskor való használata során a beltéri egység 3 fordulatszámon képes működni, így gyorsan elárasztja a szobát a meleg levegő nagy fordulatszám esetén. Egy egyszerű példaként az emberek nagy többsége napközben dolgozik, és a termosztát hőmérsékletét munkába indulás előtt lecsökkenti, hogy napközben feleslegesen a kazán ne fogyasszon sok gázt. Hazaérve pedig magasabbra állítja. Ilyenkor jön jól a klíma, amikor csak 3-5 C szeretnénk melegebbet a szobában, de azt gyorsan. A radiátorok, vagy padlófűtésnek ilyenkor kell kb. 2-3 óra amíg átmelegedés után hőt ad le. A klímával való fűtés rásegítés ilyenkor sokkal gyorsabb és gazdaságosabb is. Napjainkban az ember lefekvés előtt sajnos csak kb. 4 órát tartózkodik otthon. E 4 óra miatt a nem érdemes a gázt feleslegesen pocsékolni, ilyenkor jó ha van klíma fűtési funkciója, melynek üzemeltetése havi szinten csak 2-3 eFt-ba kerül, még ha ugyanezt a folyamatot kazános rendszerrel szeretnénk elérni, akkor 10 vagy 15 eFt-ba kerülne.

Mennyibe kerül a klíma fűtésre való használatakor?

Nézzük a másik igen jelentős előnyt a leadott teljesítmény hatékonyságát. Azt kevesen tudják, hogy mikor egy 3,5kW-os vagy 5,2kW-os klímáról beszélünk, akkor ezek a számok a leadott teljesítményre vonatkoznak. A felvett teljesítménye a klíma fűtéskor való használatakor teljesen más.

Mennyi a felvett teljesítménye a klímának fűtéskor? Mennyit fogyaszt?

Először is Két dolgot emelnék ki:

  • álltalában a klímás fűtés -10 oC-ig takarékosabb, mint a gázfűtés, ha a mai árakat, és a háztartási díjszabást vesszük figyelembe.
  • A másik fontos dolog, hogy a klímás fűtés egyetlen hátránya: a fűtés ára függ attól, hogy milyen hideg van kint. De itt kell megjegyeznem, hogy a ű leghidegebb hónap – a január – átlaghőmérséklete Magyarországon -2 o

Egy 3,5 kW-os klímaberendezés villamos hálózatból felvett teljesítménye (fogyasztása) kb.: átlagosan 0,6 kW/h és 1,1 kW/h között mozog , ami igaz mind a két üzem módnál tehát hűtésnél is és fűtésnél is. Ugyanannyit fogyaszt a klíma mint egy hajszárító. 1 kW/h áram fogyasztói ára: 38Ft (óránként) Egy korszerű inverteres szabályzású klíma berendezés még kevesebb energia felhasználásával is képes rendkívül hatékonyan működni. De általában véve a fent leírt adatok igazak. A számokból is tisztán látszik, hogy a felvett energia kb. 3, 4 vagy 5-szörösét tudjuk kinyerni a klíma berendezéssel ezt a rendkívüli hatékonyságot a legmodernebb gáz készülékek sem mondhatják el magukról. E rövid bemutatóban láthatta, hogy az inverteres klímaberendezésekre már rábízhatja a teljes téli szezonban való fűtést, legyen szó az ön téli hétvégi házáról, horgászházáról vagy akár otthonáról. ám utóbbi esetben javaslom, hogy a felsőkategóriás berendezések közül válasszon. A felsőkategóriás klímák megbízhatóbbak, nem hagyják cserben télen se. Ha nyáron elromlik a klímája és két napig melege van, akkor az csak kellemetlen, de ha ugyanez télen történik és két napig fűtés nélkül marad a családja, abba belegondolni is rossz. Javaslom, nézze meg, milyen klímák állnak a rendelkezésére, ha egész télen gyorsan és gazdaságosan szeretné fűteni otthonát.

Még egy fontos dolog, amire oda kell figyelni téli klíma használatkor.

Fűtés funkció alkalmazása esetén a kondenzvíz a kültéri egység hőcserélőjén csapódik ki, majd az alatta lévő kondenzvíz gyűjtő tálcában gyűlik össze. A kondenzvíz elvezetéséről, vagy csepptálca fűtéséről gondoskodni kell, különben eljegesedhet, és apránként jéghegyet építve elérheti, majd megakaszthatja a ventilátor lapátot. A készülékek nagy része ma már rendelkezik leolvasztás funkcióval. Ez azt jelenti, hogy a vezérlés bizonyos paraméterek érzékelése alapján leállítja a fűtést, és hűtésre kapcsol, hogy le tudja olvasztani a kültéri egységet. Sokan meghibásodásnak gondolják ezt a leállást és rögtön szerelőhöz fordulnak, azonban a téli időszakban ez egy teljesen normális jelenség.